Scooter slot

Je scooter of bromfiets is een kostbaar bezit. Je gaat er voorzichtig mee om en je wilt niet dat je scooter wordt gestolen. Als dit gebeurd, kost het je tijd, geld en je bent ook nog eens je vervoersmiddel kwijt.

Het belangrijkste wat je kunt doen om je scooter te beveiligen tegen diefstal is je scooter goed op slot zetten. Dit lijkt een logische stap, maar hoe zet je je scooter goed op slot? Een stuurslot alleen is namelijk niet voldoende.

Verzekerd tegen diefstal scooter

Wanneer je scooter is verzekerd tegen diefstal, dan krijg je met wat geluk nog een groot deel van de kosten vergoed. Maar veel ongemak en rompslomp kun je dan niet voorkomen. In de meeste gevallen kan het zijn dat je premie ook omhoog gaat. Dit kan betekenen dat je no-claim korting wordt verlaagd of helemaal komt te vervallen. Dit wil je uiteraard voorkomen. Ben je all-risk verzekerd, dan zullen de meeste verzekeringen als voorwaarde stellen dat je scooter gebruikmaakt van een ART-goedgekeurd slot.

Hoe zet je je scooter goed op slot?

Het begint bij een goed slot.

Een goed scooterslot is een slot dat voorzien is van een ART (3) keurmerk. 

Deze sloten kun je herkennen aan de ART-sticker of opdruk om het slot. Het aantal sterren geeft de preventieve waarde aan waar het slot voor is goedgekeurd. Een scooterslot moet dus een sticker hebben met 3 sterren. Je kunt ook een slot nemen in een zwaardere categorie. De meeste scooters hebben genoeg opbergruimte, bijvoorbeeld onder het buddyseat. Hier kun je gemakkelijk een dik kettingslot in opbergen.

Een ART-certificering bestaat uit een keurmerk dat wordt toegekend door stichting ART. Ook heeft het betrekking op anti-diefstalproducten voor tweewielers, zoals fietssloten en sloten voor motoren, scooters en brommers. Producenten van sloten voor tweewielers hebben de mogelijkheid om de sloten te laten testen.

Een kettingslot is het beste slot

Het beste type scooterslot dat je kunt gebruiken is een kettingslot. Het kettingslot gebruik je dan om je scooter nagelvast mee te zetten. Zo kunnen dieven de scooter niet optillen en in een busje of op een aanhanger laden. Ook kunnen ze de scooter dan niet verplaatsen naar een plek waar ze rustig hun gang kunnen gaan.

Hoe zet je je scooter goed op slot?

De beste manier om een scooter op slot te zetten is met een goedgekeurd kettingslot. Het kettingslot doe je dan door je voorwiel of achterwiel en dan om een vast object. Kies er daarom voor om je scooter op slot te zetten op een plek met een vast object waar je je scooter aan kunt vastleggen.

Zet je scooter veilig op slot aan een object

De beugel waar normaal gesproken het wiel van een fiets in gaat is ook geschikt om je kettingslot aan vast te maken. In veel gemeenten bevinden zich fietsstallingen die voorzien zijn van fietsbeugels. Maar ook fietsenrekken die aan de grond zijn vast geankerd zijn veilig genoeg. Vaak mag je hier ook de scooter parkeren. Zoek dus altijd een vast object in de buurt van je bestemming, waar je je scooterslot gemakkelijk omheen kunt leggen. 

Ook je scooter vast zetten aan een fietsenrek dat los staat, is beter dan je slot alleen aan je wiel vast te zetten.

De lengte van het kettingslot

De lengte van een kettingslot is ook belangrijk. Hoe langer het slot is, hoe gemakkelijker het is je scooter nagelvast te zetten. De wielen van een scooter zijn relatief klein in vergelijking met een fiets. Doordat de wielen van een scooter niet ver van de grond komen, is het advies om voor een langer kettingslot te kiezen. Op zijn minst een kettingslot met een lengte van 150 cm. Voor maximale flexibiliteit kun je het beste voor een kettingslot met een loop gaan. Zo kun je ook de hoger gelegen beugel “gemakkelijk” gebruiken om je scooter veilig op slot te zetten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.