WA-verzekering

WA scooter verzekering

Een WA verzekering is de afkorting voor de verzekering voor Wettelijke Aansprakelijkheid. De naam zegt het al. Het is een verzekering die volgens de wet verplicht is om de kosten voor aansprakelijkheid te dekken.

In Nederland is iedereen die een voertuig bezit bij wet verplicht een WA verzekering af te sluiten. Dit geldt voor het bezit van alle voertuigen. Dus ook als je niet met je scooter of brommer de weg op gaat. 

Wat is een WA verzekering?

Een WA verzekering (WA = Wettelijke Aansprakelijkheid) is verplicht voor iedereen die een scooter of brommer bezit.  De verzekering vergoedt schade die je met een voertuig veroorzaakt aan anderen of de spullen van anderen. Dit is de goedkoopste verzekering met de minst uitgebreide dekking.

Als eigenaar van een voertuig kun je kiezen uit 3 soorten verzekeringen. Een WA verzekering, een WA + Beperkt Casco en een All Risk (Volledig casco). Daarnaast kun je ook kiezen voor aanvullende dekkingen.

Wat is gedekt bij een WA verzekering?

Deze scooterverzekering vergoedt alleen schade die je aan anderen of andermans spullen toebrengt. Met een WA verzekering bent je verzekerd voor een bedrag met een maximale hoogte. De maximale hoogte voor een uitkering verschilt per verzekering. De maximale hoogte voor materiƫle schade is altijd lager dan die van immateriƫle schade.

Wat is niet gedekt bij een WA verzekering?

In het algemeen wordt schade aan je verzekerde scooter, brommer of bromfiets niet vergoed. Eigen letselschade en schade die je met opzet hebt gedaan of met opzet niet hebt voorkomen.

  • Schade tijdens zakelijk gebruik van je scooter. Bijvoorbeeld wanneer je een scooter hebt verhuurd. Of schade tijdens personenvervoer, wanneer je mensen vervoert voor een vergoeding.
  • Schade die ontstaat wanneer je roekeloos rijdt of als gevolg van opzet. Deze schade wordt uiteraard ook niet vergoed.
  • Schade tijdens deelname aan een wedstrijd of rijden op een circuit.
  • Schade terwijl je niet mag rijden. Bijvoorbeeld omdat je geen geldig rijbewijs hebt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.