Scooter op benzine of elektrisch?

De populariteit van elektrische scooters neemt snel toe, en heel vreemd is dat niet. Door nieuwe milieuregels in grote steden wordt de productie en aanschaf van elektrische scooters gestimuleerd. Maar buiten deze nieuwe ontwikkelingen zijn er nog meer redenen om voor een elektrische scooter te kiezen.

Zijn er dan alleen maar voordelen? Nee, er kleven ook nadelen aan een elektrische scooter. In deze blog zijn de grootste voor- én nadelen beschreven. Je kunt deze  gebruiken bij de keuze voor jouw nieuwe scooter. 

Hoge instapkosten, lage verbruikskosten

De kosten voor de aanschaf van een e-scooter is relatief hoger dan scooters die rijden op brandstof. Een van de oorzaken hiervan is dat elektrische scooters nog redelijk nieuw zijn. De productiekosten zijn daarom relatief hoog. Een andere reden is dat er nog niet zoveel aanbod is. Naar verwachting zullen de prijzen van e-scooters de komende jaren verder dalen. De aanschafprijs van een nieuwe elektrische scooter begint bij zo’n € 1.500. Hier staat dan wel tegenover dat de e-scooter veel minder kost om te kunnen blijven rijden. Dit zie je vooral terug in de brandstof en de onderhoudskosten.

Lage onderhoudskosten e-scooter

Een verbrandingsmotor vraagt meer onderhoud dan de elektromotor van een elektrische scooter. Er zijn minder bewegende onderdelen die gesmeerd moeten worden en door beweging kunnen slijten. Daarom is een elektromotor vele malen betrouwbaarder. Slijtage aan een elektromotor is tegenwoordig niet meer aan de orde. Het enige onderhoud dat nodig blijft, is het onderhoud aan de remmen en banden.

Een accu heeft geen onderhoud nodig, zolang je deze goed bijhoudt. Voorkom dat je een e-scooter een half jaar in de schuur laat staan met een lege accu. Want dat komt je accu niet ten goede. Ga je goed met de accu om en zorg je ervoor dat deze regelmatig wordt opgeladen, dan gaat de accu lang mee. Lithium accu’s kun je bijvoorbeeld 2.000 keer opladen.

Verbruikskosten en onderhoudskosten

Een scooter opladen is zo’n drie keer goedkoper dan tanken. Een benzine scooter die 1 op 40 bij een literprijs benzine van ongeveer € 1,70 loopt, verbruikt per 100 kilometer € 4,25. Een elektrische scooter is een stuk voordeliger. Met 100 kilometer rijden ben je ongeveer € 0,30 kwijt aan ‘brandstof’. Hoe meer kilometers je maakt, hoe voordeliger de elektrische scooter is ten opzichte van een benzines cooter. Je hoeft niet om te rijden om te tanken, dus ook die kosten bespaar je.

Tanken of opladen

Met een scooter die elektrisch rijdt, hoef je niet meer te tanken. Dit bespaart geld, maar ook veel tijd. Je hoeft alleen nog maar een stekker in de e-scooter te steken zodra je thuiskomt. De scooter is de volgende dag weer helemaal klaar voor gebruik. Het volledig opladen van een lege accu van een scooter neemt gemiddeld 4 uur in beslag.

Actieradius van een elektrische scooter

Met een volle tank benzine kun je op een scooter al snel 250 km rijden. De actieradius van elektrische scooters is met zo’n 100 km een stuk korter. Maar deze actieradius is voor de meeste rijders meer dan voldoende. Zeker wanneer je de scooter gebruikt voor korte ritten in de omgeving. Maar ook voor langere ritten kun je met deze afstand in Nederland een heel eind komen. Wanneer je een e-scooter in de nacht oplaadt, kun je er bijna een hele dag mee rijden.

E-scooters zijn milieuvriendelijker

Een elektrische scooter is stiller, zuiniger en minder slecht voor het klimaat dan een benzine scooter. E-scooters verbruiken geen brandstof tijdens het rijden en stoten daarom geen uitlaatgassen uit. Er is dus geen luchtvervuiling die schadelijk is voor jezelf en het milieu.

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat vanaf 2025 alle nieuwe scooters met een begrenzing van 25 kilometer per uur elektrisch moeten zijn. Vanaf 2030 is dat ook het streven voor nieuwe scooters die 45 kilometer per uur kunnen rijden.

Milieuzones in steden

In steeds meer steden bevinden zich zogenoemde ‘milieuzones’. In deze zones mag je alleen rijden met een auto, scooter of brommer wanneer deze zorgt voor weinig luchtvervuiling. Een scooter op brandstof stoot fijnstof, koolmonoxide en kankerverwekkende koolwaterstoffen uit. In een milieuzone mag je wel rijden met een e-scooter, maar niet met een scooter op brandstof.