Scooterverzekering op naam ouders

Heb je een nieuwe scooter gekocht of ben je plan om er een te kopen? Dan heb je een scooterverzekering nodig.

Omdat de premie voor jongeren hoger ligt, willen zij de verzekering liever op naam van de ouders regelen. Is dat handig of juist onverstandig?

In dit dossier gaan we hier dieper op in.

Wie moet de scooter verzekeren?

De eigenaar van de scooter is normaliter verantwoordelijk voor het afsluiten van een scooterverzekering. Dit is de persoon op wiens naam het kenteken van de brommer staat geregistreerd bij de RDW.

Eigenaar scooterHoofdbestuurderVerzekering moet op naam van
OuderOuderOuder
OuderKindOuder
Kind (<18 jaar)KindOuder
Kind (18+)KindKind

Jongeren kunnen pas een verzekering op eigen naam afsluiten zodra ze 18 jaar oud zijn, zelfs als ze de rechtmatige eigenaar van de scooter zijn.

In dit geval moet de verzekering dus op naam van één van de ouders. De jonge bestuurder kan al wel schadevrije jaren opbouwen.

Wie is de hoofdbestuurder?

Bij het afsluiten van een scooterverzekering geef je de naam en geboortedatum op van de hoofdbestuurder. Dit is is de regelmatige bestuurder van de scooter, oftewel de persoon die het meeste op de scooter rijdt.

Goed om te weten:

  1. De premie van de verzekering is afhankelijk van de leeftijd en het aantal schadevrije jaren van de hoofdbestuurder, en niet van de verzekeringnemer.
  2. Je zoon of dochter kan alleen als hoofdbestuurder worden opgegeven als hij/zij nog bij de ouder in huis woont, tenzij de scooter op zijn/haar naam staat.

Afwijkende bestuurder

Is er een bestuurder die ongeveer evenveel op de scooter rijdt als de hoofdbestuurder?

Dan moet deze persoon worden als afwijkende bestuurder opgegeven bij de verzekeraar. Dit kan de hoogte van de premie beïnvloeden.

Mag mijn zoon of dochter op mijn scooter rijden?

Een veelgehoorde vraag is: mag mijn zoon of dochter op mijn scooter of bromfiets rijden?

Het antwoord: ja, dat mag, mits het kind beschikt over een geldig scooterrijbewijs.

Verder is het verplicht:

  • Om het kind als hoofdbestuurder op te geven als hij of zij de regelmatige bestuurder is
  • Om het kind al afwijkende bestuurder op te geven als hij of zij regelmatig op de scooter rijdt

Hoge premie omzeilen

Veel jongeren met een brommer hebben het liefst dat scooterverzekering op naam staat van één van de ouders én dat zij niet als hoofdbestuurder worden opgegeven. De premie van de verzekering ligt dan namelijk een stuk lager, vanwege de hogere leeftijd (van de ouder) en het aantal opgebouwde schadevrije jaren.

Dit is onverstandig en kan in de praktijk duur uitpakken.

Dat zit zo:

  1. Als de schade wordt veroorzaakt door een bestuurder die jonger is dan de hoofdbestuurder geldt er sowieso al een verhoogd eigen risico (meestal rond de 400 tot 750 euro).
  2. Bovendien kan de verzekeraar oordelen dat er sprake is van fraude, waardoor de verzekeraar minder (of zelfs niets) uitkeert.
  3. Tot slot ben je het voordeel van een lagere premie kwijt, omdat je schadevrije jaren moet inleveren.

Ons advies

Het beste is om ervoor te zorgen dat de eigenaar, verzekeringnemer en hoofdbestuurder dezelfde persoon zijn.

De premie is in het begin aan de hoge kant, maar er worden dan wel schadevrije jaren opgebouwd, waardoor de premie na ieder (schadevrij) jaar omlaag kan. Daarnaast geldt er dan geen verhoogd eigen risico als er toch schade wordt veroorzaakt.

Meer over de dekking van een scooterverzekering vind je hier.