Hoe haal ik mijn scooterrijbewijs?

Een scooterrijbewijs is verplicht om op een scooter, brommer of bromfiets te mogen rijden. Theorie-examen mag je doen vanaf 15,5 jaar. Vanaf 16 jaar kun je een scooterrijbewijs halen, nadat je bent geslaagd voor een praktijkexamen.

Wetgeving van een scooterrijbewijs

Hoewel bijna iedereen een scooter of brommer rijdt, duidt de verkeerswet dit aan als ‘bromfiets’. Een scooterrijbewijs is dus een andere naam voor een bromfietsrijbewijs. Dit rijbewijs heb je nodig om een scooter of bromfiets te mogen rijden. Het is strafbaar om zonder scooterrijbewijs deel te nemen aan het verkeer. 

Rijbewijs A of B al in je bezit? Heb je al een autorijbewijs B of motorrijbewijs A, dan is de bromfietscategorie AM automatisch bijgeschreven op je rijbewijs. Het theorie- en praktijkexamen AM geldt alleen voor iedereen die het bromfietsrijbewijs AM wil halen en nog geen autorijbewijs of motorrijbewijs heeft.

Boete rijden zonder scooterrijbewijs

Wanneer je zonder rijbewijs op een scooter rijdt, kun je een boete krijgen. Bovendien mag je niet meer verder rijden op je scooter en moet je lopen met je scooter aan de hand. 

Het scooterrijbewijs wordt afgegeven door het CBR. Om een rijbewijs te halen kun je lessen nemen bij een rijschool. Vanaf 15,5 jaar kun je theorie-examen doen voor je scooterrijbewijs. Vanaf 16 jaar mag je praktijkexamen voor de bromfiets doen bij het CBR. Wel moet je eerst geslaagd zijn voor je theorie. Het halen van een scooterrijbewijs bestaat uit drie stappen.

Stappenplan

Stap voor stap je rijbewijs halen:

1. Theorie scooterrijbewijs

Voordat je met een scooter of brommer de weg op mag gaan, heb je een theoriecertificaat nodig. De theorie kun je halen met een online theorie training van een erkende rijschool. Om te oefenen heb je een theorieboek nodig voor rijbewijs AM. Online oefenexamens zijn daarbij aan te raden. In deze blog lees je ook hoe zo’n theorie-examen gaat.

2. Rijlessen scooterrijbewijs

Zodra je bent geslaagd voor je theorie-examen kun je starten met de praktijk. Gemiddeld heb je 4 tot 6 uur praktijkles nodig. Deze lessen kun je in veel gevallen op één dag volgen. Daarna kun je direct examen doen. Je rijbewijs kun je dus binnen een dag op zak hebben. Een goede instructeur leert je wat er allemaal nodig is om goed en veilig te kunnen deelnemen in het verkeer.

3. Examen scooterrijbewijs

Heb je voldoende praktijklessen gehad? Dan ben je klaar voor het examen voor het scooterrijbewijs. Een examenrit duurt 25 minuten. Je rijdt dan op aanwijzingen van de examinator. Die rijdt op zijn eigen bromfiets achter je aan. Je instructeur mag ook meerijden op zijn bromfiets. De examinator kijkt onder andere naar:

  • Kun je je scooter goed beheersen?
  • Hoe pas je de verkeersregels toe?
  • Hoe zorg je voor veilig rijgedrag voor jezelf?
  • Draag je bij aan veilig rijgedrag voor verkeersdeelnemers?

Direct na afloop van de rit krijg je in het CBR-examencentrum te horen of je geslaagd bent. Geslaagd? Dan kun je ná de examendag je rijbewijs aanvragen bij de gemeente waar je woont.

Wat kost een scooterrijbewijs?

De kosten voor een scooterrijbewijs liggen gemiddeld tussen de € 400,00 en € 600,00. Het totaalbedrag van een scooterrijbewijs is afhankelijk van een aantal factoren. De totaalprijs bestaat uit vaste kosten en variabele kosten.

Kosten theorie-examen

Het theorie-examen kost € 37,00 bij het CBR in 2021. Als je je theorie-examen per post aanvraagt, dan komen er nog verzendkosten bij. Een theorie-examen met extra tijd kost € 49,00.

Kosten praktijkexamen scooter?

In 2021 kost het rijexamen bromfiets of scooter bij het CBR € 124,00. Dit bedrag maakt je rijschool over aan het CBR. Daarnaast brengt je rijschool ook kosten in rekening voor administratie, het gebruik van de lesbrommer, de aanwezigheid van de instructeur en rijlessen voor je examen.

Overige kosten scooterrijbewijs

De kosten voor lesmateriaal bedraagt ongeveer € 50,00. Voor een praktijkles betaal je al snel meer dan € 50,00 per les. Gemiddeld heb je zo’n 4 lessen nodig. Een rijbewijs kost ongeveer € 40,00, maar dat verschilt per gemeente.

Veelgestelde vragen over het scooterrijbewijs

Hoe gaat een theorie-examen scooter?

Het theorie-examen voor het bromfietsrijbewijs AM stelt 50 vragen in 30 minuten. Om te slagen moet je minimaal 44 van de 50 antwoorden goed hebben. In het theorie-examen krijg je vragen over verkeersregels en verkeersinzicht. Je beantwoordt de vragen op een computer.

Welke vragen krijg ik tijdens mijn theorie-examen?

In het theorie-examen voor de auto, motor en bromfiets kom je verschillende soorten vragen tegen. In dit voorbeeld kun je zien hoe de vragen er uit kunnen zien.

Hoeveel fouten mag ik hebben?

Het theorie-examen voor de bromfiets bestaat uit 50 vragen en 2 testvragen, hiervan moet je 44 of meer vragen goed beantwoorden. 

Wat neem ik mee naar mijn theorie-examen?

Neem naar je theorie-examen een geldig identiteitsbewijs en je reserveringsnummer mee. In de examenzaal mag je alleen je identiteitsbewijs meenemen. 

Hoe lang duurt het theorie-examen?

Voor het gewone theorie-examen heb je 30 minuten de tijd. Voor het theorie-examen met extra tijd en het individueel begeleide examen krijg je allebei 45 minuten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.