Scooter kopen: waar let ik op?

Wanneer je een scooter wilt kopen is het belangrijk goed te letten op een aantal zaken. Waar ga je de scooter voor gebruiken en welk scootermerk past het beste bij jou? Maar ook de keuze voor een bromscooter, snorscooter of elektrische scooter.

Welke scooter past bij jou?

Zodra je een scooter wilt kopen, kun je kijken naar verschillende kenmerken van de scooter. Misschien vind je het uiterlijk van de scooter het belangrijkste. Een ander vindt praktische zaken belangrijker, zoals het zitcomfort, het rijgedrag of de bagageruimte.

Waar ga je de scooter voor gebruiken?

Wil je een scooter af en toe gebruiken voor je plezier of wordt het je belangrijkste vervoermiddel? Misschien wil je er elke dag op rijden om naar je werk of school te gaan. Of staat hij voornamelijk in de garage en haal je je scooter tevoorschijn zodra het lekker weer is?

Welk scootermerk is het beste?

Gebruik je de scooter niet dagelijks maar vooral met mooi weer? Dan zijn alle merken geschikt. Wanneer je afhankelijk bent van je scooter, kies dan voor een betrouwbare scooter van een A-merk.

De A-merken zijn over het algemeen wat duurder in de aanschaf. Maar ze gaan minder vaak stuk en ze gaan dus langer mee. Natuurlijk geven fabrikanten garantie, maar dat is vaak alleen op onderdelen. Garantie dekt niet de kosten van de arbeid om de onderdelen te vervangen. Het kost je naast het ongemak ook geld.

Wat is de beste wielmaat voor een scooter?

De wielmaat van een scooter is niet minder belangrijk bij korte stukjes of plezierritten. Bij dagelijks gebruik is de wielmaat wel van belang. De wielmaat wordt uitgedrukt in inches. Een inch staat gelijk aan 2,54 centimeter. De wielmaat heeft invloed op de slijtage van de banden van de scooter. Ook bepaalt je postuur welke wielmaat het beste past bij jou.

Bromscooter of snorscooter?

De definitie van een scooter is breed. Het is een verzamelnaam voor een motorfiets, bromfiets en een snorfiets. Een scooter is een gemotoriseerde tweewieler met twee kleine, brede wielen.

Een bromfiets wordt ook wel bromscooter genoemd. Een snorfiets staat synoniem voor snorscooter. Er zijn best wat verschillen tussen deze twee. Het zichtbare verschil is de kentekenplaat. Op een bromscooter is de kentekenplaat geel. Een snorscooter heeft een blauwe kentekenplaat. 

Benzine of elektrisch?

Een benzine scooter is de beste keuze wanneer je vaak lange afstanden wilt rijden.

Elektrisch rijden is goedkoper dan benzine, maar op een volle accu haal je zelden meer dan 80 kilometer. Daarna moet je een elektrische scooter regelmatig opladen en dat duurt gemiddeld zo’n 6 uur. Voor korte ritjes van een enkele kilometers is de e-scooter dus een goede keuze.

Een scooter kopen, huren of leasen?

Bij het kopen van een scooter gaat het vaak om een groot bedrag. Dat geldt voor een gebruikte scooter, maar vooral bij het kopen van een nieuwe scooter. Na het kopen van de scooter ben je direct eigenaar. Alle bijkomende kosten – zoals accessoires, onderhoud en verzekeringen zijn dan voor eigen rekening.

Je kunt een scooter ook huren of leasen. Een scooter huren is interessant voor een korte periode. Voor een langere periode kan leasen een goede optie zijn. Een scooter leasen heeft als voordeel dat het niet nodig om in één keer een groot bedrag uit te geven.

Na het lezen van deze blog weet je meer over de keuzes bij het kopen van een scooter. Ben je van plan om een tweedehands scooter kopen? In Hoe koop ik een tweedehands scooter? gaan we dieper in op de voordelen en nadelen van een tweedehands scooter kopen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.