Scooter huren

Wanneer je geen scooter bezit is een scooter huren een mooi alternatief. Zorg er wel voor dat je goed voorbereid en verzekerd op weg gaat. Want helaas gaat het ook wel eens mis op de weg. En bij een ongeval komen vaak problemen om de hoek kijken.

In deze blog vertellen we waar je op moet letten bij het huren van een scooter. Wat heb je nodig en wat zijn de kosten? En ook wat de verschillen zijn tussen een elektrische scooter en een scooter op brandstof.

Wat kost het huren van een scooter?

Voor het huren van een scooter kun je terecht bij veel lokale aanbieders. Op de website huren.nl kun je op zoek naar huurscooters in heel Nederland. Kijk voor het huren van een elektrische scooter bij Check, Felyx of GO Sharing.

Kosten scooter huren op brandstof

Bij de meeste aanbieders is de minimale huurperiode een halve dag. Prijzen voor een halve dag variëren van € 30 tot € 50. Voor een hele dag betaal je al snel € 60. De prijs is vaak afhankelijk van het aantal kilometers. Soms betaal je extra voor een passagier. 

Het aandeel elektrische scooters groeit snel. Begin 2021 was 1 op de 5 scooters elektrisch aangedreven. Dat betekent dat de meeste scooters nog op brandstof rijden.

Kosten elektrische scooter huren

Bij sommige aanbieders betaal je een starttarief van € 0,50 per rit. De prijzen variëren tussen de € 15 en € 20 per uur. Bij de meeste aanbieders kun je afrekenen per minuut. De prijs is inclusief opladen, verzekering en eventuele accessoires. Wil je de elektrische scooter even parkeren, om later weer verder te rijden? Dan kun je je rit tijdelijk pauzeren en de scooter parkeren. De kosten liggen dan tussen de € 3 en € 6 per uur.

Hou er rekening mee dat er nog kosten bijkomen voor de borg. De borg – ook wel eigen risico genoemd – varieert van € 150 tot wel € 800. Uiteraard krijg je de borg terug, tenzij je verantwoordelijk bent voor schade. Tip: Check altijd of de prijs inclusief BTW is en WA-verzekering is.

Een scooter huren in het buitenland

Het kan een verschil maken of je een scooter huurt in Nederland of in het buitenland tijdens een vakantie.

Bij het huren van een scooter in het buitenland zijn er extra zaken waar je op moet letten:

Verzekering van de verhuurder

Alle schade die je met een gehuurde scooter veroorzaakt aan een ander valt onder de verzekering van de verhuurder. Een standaard Nederlandse reisverzekering of scooterverzekering dekt geen schade aan de gehuurde scooter. Maar de verzekering dekt ook geen schade aan derden. Sluit dus altijd een verzekering af bij het huren van de scooter. Kun je geen verzekering afsluiten bij de verhuurder? Dan is het verstandig om op zoek te gaan naar een andere verhuurder.

Controleer de scooter zorgvuldig op schade voordat je de verzekeringspolis tekent. Maak altijd foto’s van bestaande schade en meldt dit aan de verhuurder.

Stel deze vragen aan de verhuurder:

  • Welke schades vallen niet onder de dekking van de verzekering?
  • Tot aan welk bedrag ben je verzekerd?

Je kunt ook in je hotel of verblijf informeren naar de mogelijkheden voor een goed verhuurbedrijf. Je moet namelijk in bijna alle landen een WA-verzekering afsluiten.

Vraag de verhuurder naar de voorwaarden van de verzekering. Het kan namelijk gebeuren dat je bij een ongeval nog een deel van de schade moet betalen in verband met een eigen risico.

Letsel met een gehuurde scooter in het buitenland

Als je gewond raakt bij een verkeersongeval in het buitenland kun je aanspraak maken op je zorgverzekering of reisverzekering. Je zorgverzekeraar vergoedt het Nederlandse tarief van een medische behandeling. Het komt voor dat de medische kosten in het buitenland veel hoger uitvallen dan in Nederland. Je kunt dit opvangen door bijvoorbeeld een reisverzekering af te sluiten met een extra geneeskundige kostendekking. Controleer daarom goed de polisvoorwaarden van je verzekering.

Controleer ook het vermogen van de scooter. In het buitenland worden vaak scooters verhuurd met meer vermogen. Voor een scooter van 100 of 125 cc is namelijk een motorrijbewijs nodig.  

Tips

  • Draag altijd een helm – de verzekering eist dit ook
  • Neem bij een ongeval direct contact op met de politie
  • Denk aan speciale verkeersregels in het vakantieland
  • Laat nooit je paspoort of rijbewijs achter als onderpand
  • Neem altijd je rijbewijs mee
  • Zorg dat de gehuurde scooter goed verzekerd is