Wat zijn de beste banden voor een scooter?

De banden zijn het enige contact tussen je voertuig en het wegdek. Daarom zijn goede banden essentieel. Zeker bij een scooter of brommer. Door het relatief lage gewicht kun je sneller slippen. Bovendien ben je met een tweewieler extra kwetsbaar. 

Banden voor scooters en brommers zijn er in vele soorten en maten. Het antwoord op de vraag is niet alleen afhankelijk van je wensen. Ook het weer, je rijgedrag en vooral je budget bepalen welke scooterband het meest geschikt is voor jou.

Wat zijn goede banden voor je scooter?

Banden voor scooters en brommers zijn er in vele soorten en maten. Het antwoord op de vraag is niet alleen afhankelijk van je wensen. Ook het weer, je rijgedrag en vooral je budget bepalen welke scooterband het meest geschikt is.

Zomerbanden, winterbanden of all-season banden?

In Nederland gaat elk seizoen gepaard met ander weer. En juist het weer heeft veel invloed op de vraag welke scooterbanden het meest geschikt zijn voor een scooter.

Zomerbanden

Zomerbanden hebben een betere grip op het wegdek tijdens zomerse omstandigheden. In de zomer is het vaak warmer en droog. De zomerbanden zorgen ervoor dat de remweg dan korter is. Een zomerband slijt ook minder snel bij hogere temperaturen. Bovendien is er minder slipgevaar bij nat weer.

Winterbanden

In de winter is het veelal kouder en kan het – vooral aan het begin van de winter – vaak regenen. In combinatie met lage temperaturen zorgen winterbanden voor meer grip en dus meer veiligheid onderweg. Scooterbanden voor de winter hebben beter grip op een wegdek met ijs en sneeuw. En een betere wegligging in het algemeen bij koudere temperaturen. Ook zorgen ze voor een kortere remweg op een nat of een met sneeuw bedekt wegdek.

Hoe zit het met all-season banden? Het profiel van een all-season-band is meestal duurzamer. Bovendien gaat de band langer mee dan winterbanden. Met all-season-banden is de weerstand lager en rolt de band beter door. Daarmee wordt energie, brandstof en geld bespaard. Maar, all-season banden blijven altijd een compromis. 

Je rijgedrag bepaalt wat een goede band is

Banden die geschikt zijn voor het rijden op voornamelijk verharde wegen zijn anders dan banden die geschikt zijn voor het rijden op zandpaadjes en bossen

Voor elke ondergrond zijn andere brommer- en scooter banden geschikt.

Welke invloed heeft de wielmaat?

Ook de wielmaat van de scooter maakt verschil. Een grotere wielmaat draagt bij aan rustiger rijgedrag. Je hoeft minder te corrigeren en daarom minder te sturen. Bovendien zorgt een grotere wielmaat voor minder slijtage aan de banden van je scooter. De slijtage van je banden gaat dus sneller bij een kleinere wielmaat. 

Een scooterband koop je al vanaf een paar tientjes. Maar de prijs kan oplopen tot een paar honderd Euro. De prijsverschillen worden bepaald door verschillende factoren.

Betere merken met betere banden

Sommige bandenmerken kosten meer dan andere merken. Merken als Vredestein, Michelin, Continental, Dunlop en Bridgestone zijn bekende A-merken. Banden van deze merken zijn over het algemeen iets prijziger. Het wil overigens niet zeggen dat de banden dan altijd beter zijn.

De aanschaf van een set winterbanden kost meer geld dan alleen zomerbanden. Maar door de aankoop van winterbanden zullen uiteindelijk je zomerbanden minder snel slijten, omdat je in de winter je winterbanden gebruikt.

Hoe belangrijk is bandenspanning?

Zonder dat je het doorhebt, lopen de banden van je scooter langzaam leeg. Ook wanneer je een scooter niet heel vaak gebruikt. Het lastige is dat je vaak niet met het blote oog kunt zien dat je banden zacht zijn. Je kan het ook niet altijd voelen dat je banden zacht zijn. Controleer daarom regelmatig of je banden nog voldoende spanning hebben.

Na het lezen van deze blog weet je meer over de banden van je scooter. Wil je weten wat er komt kijken bij het halen van je rijbewijs? In “Hoe haal ik mijn scooterrijbewijs?” lees je meer over het halen van je scooterrijbewijs.

Leave a Reply

Your email address will not be published.